Tallas mínimas

Os tamaños mínimos de extracción e comercialización dos organismos mariños constitúen, xunto con outras, unha das medidas técnicas de conservación que permiten asegurar a protección dos recursos biolóxicos mariños e a explotación equilibrada dos recursos pesqueiros en interese tanto dos pescadores como dos consumidores. Este tipo de medidas evita a captura e comercialización de xuvenís e inmaturos e o seu cumprimento asegura a reproducción dos recursos pesqueiros, contribuíndo ademáis ao amortecemento das súas oscilacións de abundancia.

A normativa que regula os tamaños mínimos autorizados para a extracción, captura e comercialización das especies pesqueiras ven regulada en múltiples disposicións tanto de carácter comunitario, como nacional e autónomico. A consellería do Medio Rural e do Mar, coa recente publicación da Orde do 27 de xullo de 2012, pola que se regulan os tamaños mínimos de diversos produtos pesqueiros na Comunidade Autónoma de Galicia (DOG Núm. 226 do 27 de novembro de 2012), ven a procurar a harmonización das diferentes disposicións normativas existentes, ademais de modificar o tamaño mínimo de determinadas especies consonte a información derivada dos recentes estudos realizados e á evolución dos mercados.

Neste senso, ao abeiro do artigo 46 do Regulamento (CE) 850/1998 para a conservación dos recursos pesqueiros a través de medidas técnicas de protección dos xuvenís de organismos mariños, despois de analizar a información resultante do seguimento das poboacións e da explotación da ameixa babosa, e sempre que así se recolla nos plans de xestión aprobados pola Administración pesqueira galega, permítese que en determinadas zonas das augas interiores e continentais de Galicia, o tamaño mínimo desta especie sexa inferior ao establecido na normativa comunitaria (disposición adicional única da Orde do 27 de xullo de 2012).

Por este motivo, ao obxecto de difundir entre todos os axentes implicados: produtores, comercializadores e consumidores, procede presentar nesta web os tamaños mínimos autorizados para a extracción, a captura e a comercialización de diversos produtos pesqueiros en Galicia, así como o xeito da súa medición.

  • Orde do 27 de Xullo do 2012 pola que se regulan os tamaños mínimos de diversos produtos pesqueiros na Comunidade Autónoma de Galicia (Corrección de erros de 21 de decembro do 2012).
  • Anexo I: Tamaños mínimos autorizados.
    • Peixes (ANEXO I-A)
    • Moluscos (ANEXO I-B)
      • Moluscos bivalvos
      • Moluscos cefalópodos
      • Moluscos gasterópodos
    • Crustáceos (ANEXO I-C)
    • Equinodermos (ANEXO I-D)
    • Cadro recordatorio da normativa comunitaria aplicable a determinadas especies de peixes (ANEXO I-E)
  • Anexo II: Xeito de medida.
  • Anexo III: Bancos marisqueiros nos que se poderá aplicar a disposición adicional única.
    • Bancos marisqueiros situados nas augas continentais.
    • Bancos marisqueiros situados nas aguas marítimas.
  • Anexo IV: Mapas (bancos marisqueiros situados nas augas marítimas nos que se poderá aplicar a disposición adicional única).