Xarda
Datos Básicos
Código Fao: MAC
Nome científico: Scomber scombrus
Nome comercial: Caballa
Nome galego: Xarda
Grupo biolóxico: Peixes
Normas comúns de comercialización
Tamaño: Si
- 1 : 2 ou menos ud/kg (0,5 e máis kg/ud)
- 2 : entre 2 e 5 ud/kg (de 0,2 a 0,5 kg/ud)
- 3 : entre 5 e 10 ud/kg (de 0,1 a 0,2 kg/ud)
Frescura: Si
MAC
Scomber scombrus
Descrición
Scomber scombrus (Linné, 1758). Peixe de corpo alongado e cor verdosa azulada, percorrido por liñas verticais negras e un ventre prateado con tons brancos. Presenta unha especie de aletiñas (pínnulas) próximas ao rabo, tanto no dorso coma no ventre. Ten unha cabeza afiada e pode chegar a medir ata 50 centímetros. Acada a madurez aos dous ou tres anos e reprodúcese entre os meses de maio e xullo.
Modo de pesca
Pode atoparse ata os 200 metros de profundidade, aínda que a finais da primavera se achega á costa en grandes bancos e entra nas rías, nadando a medias augas. No inverno regresa a augas máis profundas. É unha especie moi abundante en canto ás capturas e de gran presenza nos mercados. Péscase cando se achega á costa con cerco e tamén, ás veces, utilizando técnicas de arrastre ou con liña (curricán). Está suxeita a cotas de captura, normalmente captúrase o primeiro trimestre do ano.
Principais magnitudes
Evolución da primeira venda de pesca fresca da especie Xarda en Galicia
Principais lonxas con vendas de pesca fresca de Xarda en Galicia no 2023